1254817308_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

 

Mitä tarkoittaa reborning


Maailmalla niin suosittu reborn muokkaaminen lähti hiljalleen Usa:sta 1990 luvun lopulla liikkelle.

Ensin alkujaan käytettiin yksinomaan leikkinukkeja,joille laitettiin hiukan väriä poskiin ja istutettiin hiuksia päähän.Joku keksi vaihtaa vaihtaa silmät,toinen taas teki nukeille pehmeän vartalon ja lisäsi nukelle painoa.

Pian reborn muokkaaminen levisi ja uusia väritysmetodeja alettiin kehittämään.

Värivoiteista siirryttiin öljyväreihin,acryyleihin ja vihdoin tuli Genessis Heat Setin värit,jotka ovat mielestäni ainoat, joilla saadaan mahdollisimman aidon näköinen ja kestävä pinta nukelle.

Amerikassa tästä on tullut arvostettu taiteen laji ja tekijät kutsuvat itseään siellä reborn artisteiksi. Suomessa ei vielä toistaiseksi olla näin pitkällä vaan enimmäkeseen ihmetellään  meitä reborn nukkien tekijöitä ja vielä enemmän keräilijöitä. Tämä on harrastus siinä missä muutkin ja kaiken lisäksi vielä harmittavan kallis harrastus,koska tarvikkeet reborn nukkeen maksaa paljon ja kun kaikki on tilattava ulkomailta. Asialle ei kuitenkaan voi mitään kun on kerran sydämensä menettänyt tälle harrastukselle.

Huolella tehty rebornmuokkaus saa katsojan hieraisemaan silmiään ja odottamaan kuulevansa itkua ja jokelusta minä hetkenä hyvänsä.

Mitä tarkoittaa Newboring.

Koska reborn muokkaukseta tuli niin suosittua,oivallisivat nukketehtaat,että voidaan tehdä valmiita aihioita reborn muokkaajille,ettei tarvitse enään purkaa valmiita nukkeja. Aihiot ovat tehdasvalmiita pää-raajat settejä, joissa jää kaikki muut alkuvalmistelut pois, paitsi peseminen.Varmuuden vuoksi minä pesen kaikki aihiot koska niitä on käsitelty eli pakattu,niin saattaa olla rasvaa ym. pinnassa,jolloin väri ei tartu niihin kohtiin. Tätä valmiista aihiosta aloitettavaa alettiin kutsumaan nimellä Newboring erotuksena valmiista nukeista tehdylle reborn muokkaukselle.

Minä kyllä kutsun tätä aihioista tehtävääkin  vain yksinkertaisesti reborn muokkaukseksi. Minä en käytä valmiita nukkeja oikeastaan enään ollenkaan vaan kaikki muokkaan aihioista.

Alkuvalmistelut

Tässä kerron vain omista menetelmistäni eli pesen aihion ensin siihen tarkoitetulla pesuaineella ja sitten laitan osat fairy veteen  ja sen jälkeen huuhtelen osat moneen kertaan ja sitten kuivumaan.

Väritys

Ihon väritys tehdään monella ohuella kerroksella ja sekoittamalla monesta väristä saadaan ihon luonniollinen pohjaväri. Osat laitettaan uuniin 130 asteeseen 8 minuutiksi, jokaisen värikerroksen jälkeen. Tämän jälkeen aihion osien on jäähdyttävä kunnolla ennen seuraavaa vaihetta. Sitten sekoitetaan taas sopiva punasävy jolla käydään läpi kaikki ihon pinnan poimut ja kohoumat, jolloin saadaan jo jonkin verran kolmiulotteisuutta ja taas osat uuniin. Seuraavaksi laitettan lisää sävyä ihoon  parilla  ihon erisävyisellä  kerroksella ja sitten vielä tulee punaisten värien sekoituksella ihoon hiukan läikitystä. Viimeinen kerros tulee sitten sellaisella sekoituksella jossa on kiillon poistajaa sekä aine suojaa väripintaa auringon ultravioletti säteilyltä.Nyt on iho saatu tehtyä ja seuraavaksi vuorossa on huulet, kulmakarvat ja kynnet. Vielä viimeisen kerran uuniin ja sitten on valmista siltä osin.

Hiukset

Hiukset ovat angoramohairia,angoravuohen villasta tehtyä valmiiksi värjättyä hiusta tai sitten värjäämätöntä jonka voi itse värjätä mieleisekseen ihan samoilla hiusväreillä joilla ihminenkin värjää hiuksensa.

Minä itse en käytä enään muuta kuin valmiiksi värjättyä mohairia. Hiukset istutetaan Micro Rooting Hair menetelmällä huovutusneulaa muistuttavalla neulalla, muutama hius kerrallaan. Riippuu neulassa olevista väkäsistä kuinka paljon hiusta menee kerralla pään läpi.

Kun hiukset ovat mieleiset ne liimataan pään sisäpuolelta,että niitä voi harjata ja kammata. Seuraavksi on vuorossa hiusten leikkaus ja muotoilu, huh joka on ainakin minun mielestä vaikeaa kun en ole parturi.

Nukkuville rebon nukeille istutetaan myös silmäripset mohairista.

Silmät

Silmissä on varaa valita acryyli, polymeeri, lasi, silikoni ja suupuhallettuja kristallisilmiä, joita minä käytän koska niissä on kaunis loiste ja eläväinen ilme. Silmäripset liimataan valmiista ripsinauhasta. Silmien laitto on kieli keskellä suuta hommaa kun niihin laitetaan valumatonta pikaliimaa ja suupuhalletuissa kristallisilmissä on vain se lyhyt kanta mistä täytyy pitää kiinni ja viedä käsi pienestä kaulan reiästä pään sisään ja painaa silmä paikalleen aukkoon. Pikaliima kun on niin silmä täytyy saada heti oikeeseen asentoon,ettei toinen katso  alas ja toinen ylös tai muuta vastaavaa. Toiset laittavat silmät ulkopuolelta painaen,mutta minä uskalla siihen ryhtyä,koska saattaa revetä silmänaukko. Silmien laittoon on saatavilla myös laite,mutta minä pidän sitä niin epävarman näköisenä laitteena,että en ole sitä ostanut.

Vartalo

Reborn nukeille laitetaan nivelletty kangasvartalo, jotta nuket saadaan laitettua mahdollisimman luonnollisiin vauvamaisiin asentoihin. Vartalon sisään laitetaan vaunua, pehmeitä muovipellettejä sekä painoksi lasihelmiä, metallikuulia tai metallirouhetta.Itse olen vielä toistaiseksi käyttänyt painoa antamassa uunissa steriloitua hiekkaa,että varmasti kaikki eloperäinen jos sitä nyt sattuisi olemaan niin on kuollut. Hiekan laitan muovipintaiseen pussiin vartaloon. Käsiin ja jalkoihin laitetaan raakakumi rouhetta ja vanua. Jos aihiolla on 3/4 osa kädet ja jalat niin bodyssa on pienet kangas osuudet jotka täytetään vanulla ja raajat kiinnitetään nippusiteellä joka on minun mielestä parempi ja pitävämpi kuin nyöri mikä useissa bodyissa on. Sitten on täysjäsenisiä aihioita sekä niitä  joilla on 3/4 osa kädet ja täysimittaiset jalat, joka on hyvä yhdistelmä voi laittaa lahkeettomia bodyja ja pöksyjä. Päähän laitettaan myös painoa ja vanua, että pää tuntuu luonnollisen painavalta kun nukkea nostetaan syliin. Vielä tulee pään sisään magneetti tuttia varten ja jos laittaa hiuskoristeen magneetilla niin sinnekin tulee vastakappale pään sisään. Pää kinnitetään vartaloon myös nippusiteellä ja nippuside kiristetään niin,että kun päästä nostaa vartalo ei irtoa, mutta niin löysäksi, että pää kääntyy hyvin.

Nyt on sitten reborn vauva valmis syntymään ja kirjataan ylös päivä  ja kellon aika.Vauveli myös punnitaan ja mitataan,että saadaan tärkeät tiedot syntymätodistukseenNauru.


Mietteitä siitä minkälaisia kommenteja nämä reborn nuket herättävät.


Joskus vaan ihmetyttää,että minkälaisia traumoja niillä ihmisillä on jotka pitävät näitä nukkeja inhoittavina ja kuolleen  vauvan näköisinä, h...m kieltämättä joskus kyllä näkee niitä jotka todella ovat kuin kuolleita vauvoja. En vain ymmärrä,että kaikki laitetaan samaan kategoriaan.

Tämä reborn nukkien tekemin on todellista taidetta, että saat vauvelista mahdollismman aidon näköisen, harrastuksena aivan ihana ja todella haastava.

 Sitten on niitä jotka eivät näitä osaa tehdä vaan haluavat ostaa niitä itselleen  dekoiksi. Samalainen harrastus reborn nukkien keräily on kuin muidenkin nukkien  esim. Barbit, vanhat nuket  tai yleensä minkä tahansa tavaran keräily.

Aikanaan kun tuli ohjelma  Subilta amerikkalaisista reborn nukkien keräilijöistä. Koko ohjelma oli tehty hyvin provosoivasti, tarkoituksena  saada ihmiset inhoamaan reborn nukkeja ja pitämään hulluina niitä jotka keräävät.

Minä en oikein usko,että suomessa kukaan kuljettaa tuolla ulkona vauvelia mukanaan ja käy ostamassa sille vaatteita esim. Stokkalta.


Laadusta sekä kirjoituksista.

Huvittaa myös nämä kirjoitukset sivuilla joille olen joskus eksynyt,että suomalaiset reborn tekijät ovat hinnoittaneet itsensä pihalle markkinnoilta,että ebaysta saa halvemmalla.

Sekin on todella kinkkinen kysymys, kyllä sieltä saa todella halvemmalla, mutta sitten varmaan tuo laatupuoli on usein mitä on.Olen paljon itsekin käynyt katsomassa reborn nukkeja ebayssa. Useimmiten se halpa nukke on laadullisesti todella kamala. Sellaisen kun sitten saa, niin pettyy koko reborn nukkeihin.

Yleensä hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä.


 

 

 

1254817294_img-d41d8cd98f00b204e9800998e